Een dag op mijn werkplek (copy)

UIT DE PRAKTIJK

Een dag op mijn werkplek

Een tafel vol met notitieblokjes en to-do-lijstjes, en soms een verdwaalde vaatdoek. Linda Schlief (27) schrijft en redigeert teksten voor allerlei organisaties. Vooral webteksten en zakelijke blogs, maar ook creatieve teksten als columns. Ze publiceert om de week een nieuwe column op schuinschrijvers.nl. Meer over haar werk zie je op haar website tekstbureaulindaschlief.nl. Linda werkt nu ruim drieënhalf jaar vanuit de studio waar ze ook woont, dichtbij het centrum van Nijmegen.

Credits: Archief Linda Schlief

Linda Schlief

Algemeen

Ik vind het heerlijk om vanuit huis te werken, al heb ik wel afwisseling nodig. De eerste jaren werkte ik ook een paar uur per week in de thuiszorg. Dat bracht meer structuur in mijn week en ik ‘moest er even uit’. Inmiddels doe ik dat niet meer. Ik ben nu fulltime tekstschrijver en zorg voor afwisseling door regelmatig af te spreken met bevriende ondernemers, klanten of mensen die ik beter wil leren kennen. Ook ga ik werken in een café of op een flexwerkplek.

Dagprogramma

Helaas kan dat nu even niet door de coronamaatregelen. Daar heb ik wel moeite mee. Om productief te blijven, heb ik een echt dagprogramma gemaakt, met daarin vaste tijdstippen om op te staan, te eten, ontspannen, wandelen en werken. Hoe minder werk ik heb, hoe moeilijker ik het vind om aan de slag te gaan. Gek genoeg schiet het er dan ook sneller bij in om een rondje te wandelen en te ontspannen. De balans is weg. Hoe drukker ik het heb, hoe productiever en efficiënter ik werk.

Meditatie

In deze tijden neem ik meer tijd om te ontspannen. Ik begin ’s ochtends na mijn ontbijt bijvoorbeeld met een meditatie. Al het nieuws en de onzekerheid van deze tijd kan best overweldigend zijn. Door te mediteren, voel ik me rustiger en hierdoor focus ik meer op de rust in mijn lichaam dan op mijn drukke hoofd. Daarna kan ik, met een kop koffie erbij, een paar uurtjes lekker aan de slag voor klanten of wat er op mijn to-do-lijstje staat.

‘Kantoor’

Ik woon op een heerlijk plekje met grote ramen aan een drukke straat. In mijn studio heeft elke vierkante meter zijn eigen functie en is een ruimte op zich. Zo heb ik een keuken, kantoor, woonkamer en eetruimte in één. De slaapkamer is boven, in de grote hoogslaper boven mijn ‘woonkamer’. Mijn ‘kantoor’ bestaat uit een grote tafel waarvan de ene helft functioneert als eettafel en de andere als bureau, al is die grens niet heel duidelijk.

Engeltje

Op mijn bureau staat best veel willekeurigs. Bijvoorbeeld een poedelspeeltje dat ik ooit cadeau kreeg en een avocadopit die ik probeer te laten ontkiemen. Ook staat er een bureaulampje met daaraan een engeltje. Dat heb ik geërfd van een lieve dame die ik leerde kennen in de thuiszorg. Verder ligt de tafel vol met notitieblokjes, losse papieren en to-do-lijstjes, pennen, en soms een verdwaalde vaatdoek of zelfgemaakte wenskaart.

Schoenendoos

Ik probeer het overzichtelijk te maken voordat ik ga werken. Om te zorgen dat ik geen last krijg van mijn schouders en nek, heb ik mijn laptop op een verhoging staan en een extra toetsenbord ervoor. Onder mijn bureau staat een oude schoenendoos voor mijn voeten. Ik ben namelijk te klein voor mijn bureau en zo creëer ik toch die 90 graden in mijn knieën en ellebogen. Als ik mezelf zo installeer, laat ik me minder afleiden door huishoudelijke zaken of mijn smartphone. Sociale media zijn trouwens wel een uitdaging: voor ik het weet zit ik urenlang te scrollen en te klikken, van het ene artikel naar de andere video en een post over dit of dat … Ik moet streng zijn en mezelf aan mijn planning houden.

Klassiek

Soms zit ik ook gewoon op de bank te schrijven. Voor columnschrijven moet ik relaxed zijn. Op mijn bank liggen ook altijd allerlei papieren, tijdschriften en boeken. Ik vind dat gezellig. Boeken maken een huis voor mij compleet. Verder heb ik bijna altijd Radio 2 aan staan, behalve als ik me heel erg moet concentreren. Dan zet ik pianomuziek op. Ik heb geen verstand van klassieke muziek, maar het moet instrumentaal zijn. Als er tekst in een liedje zit, kan ik dat niet níét horen. Behalve bij een taal waar ik écht niets van begrijp. Nederlandse en Engelstalige teksten op muziek vallen dus sowieso af, maar ook van Frans, Duits of Spaans is vang ik nog te veel woorden op. Klassieke muziek stimuleert je brein, schijnt, en het helpt me te concentreren.

Meer lezen? Kijk op vinkegas.nl


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/tekstbladpremium.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Een dag op mijn werkplek (copy)

    Vorig artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/tekstbladpremium.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Een dag op mijn werkplek (copy)

    Volgend artikel

Nog geen abonnee?

Tekstblad verschijnt 4 keer per jaar. Word lid en ontvang meteen het volgende nummer van Tekstblad!

Ga naar de website of stuur een e-mail naar klantenservice@virtumedia.nl

Contact

Redactieadres Tekstblad, p/a Departement van Communicatie en Cognitie, Tilburg University, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg of redactie@tekstblad.nl.

Uitgever Virtùmedia, Postbus 595, 3700 AN Zeist, 030-6920677, tekstblad@virtumedia.nl, virtumedia.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

© Tekstblad – 2023