Kort (copy)

SERVICE

Kort

Redactie tekstblad

1

Handreiking voor de communicatieaanpak corona

Met hulp van veel collega’s in het land heeft het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC) een handreiking gemaakt voor de communicatieaanpak coronavirus. Het document is bedoeld voor alle communicatieprofessionals in Nederland; iedereen die de landelijke communicatieaanpak wil doorvoeren in bijvoorbeeld de eigen gemeente of sector.

Het document bevat uitgangspunten voor de communicatie, een overzicht van beschikbare middelen van de Rijksoverheid, en tips voor beeldgebruik. Ook biedt het inzicht in woorden die wel en niet werken. Zoals: kies beschrijvende taal (‘we wassen onze handen’) in plaats van voorschrijvende taal (‘u moet uw handen wassen’).

De meest recente update van de handreiking is van 25 juni 2020.

Meer weten?

2

Van Dale zet het eerste coronawoordenboek online

Ben jij al coronamoe? In coronatijd hoor en lees je continu nieuwe woorden. Taal past zich nog sneller aan dan een virus, zo lijkt het. In de anderhalvemetersamenleving gebruiken we bijvoorbeeld nieuwe leenwoorden uit het Engels, zoals ‘lockdown’ en ‘social distancing’. Ook zijn er nieuwe samenstellingen als ‘balkonbingo’, ‘hoestschaamte’ of ‘raambezoek’. En wat denk je van alle corona- of COVID-19-samenstellingen, zoals coronavoucher en coronaspuger? Een mooie is ook ‘covidioot’. Dit is iemand die uit pure domheid niet doet aan sociale onthouding en de regels overtreedt. Van Dale zou Van Dale niet zijn als ze al deze nieuwe coronawoorden niet zouden vangen in een speciaal coronawoordenboek. Hoofdredacteur Ton den Boon zette het eerste echte coronawoordenboek online. 

Credit: Willem van de Poll/Nationaal Archief

Meer informatie

3

Direct Duidelijk Tour: webinars over inclusieve en begrijpelijke taal

Direct Duidelijk Tour is een serie onlinebijeenkomsten over duidelijke, inclusieve en bruikbare overheidscommunicatie. De gratis webinars hebben een praktische insteek. Hoe zorg je voor duidelijke taal in een diverse samenleving met veel verschillende mensen? Hoe maak je jouw communicatieboodschap inclusief en dus begrijpelijk voor iedereen? Presentator Renata Verloop gaat in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen, laat veel goede voorbeelden de revue passeren en geeft handige tips en trucs. Deelnemers kunnen via de chatfunctie vragen stellen of reageren op bepaalde stellingen. De gratis webinars worden georganiseerd door Gebruiker Centraal en Direct Duidelijk. Meer informatie over het programma, de gasten en de datums vind je in het programmaoverzicht op de site. Daar kun je je ook inschrijven. 

Meer informatie

4

Say ‘hi’ to AI: een toekomstperspectief voor tekstprofessionals

Artificial Intelligence (AI) heeft de toekomst, wordt vaak gezegd. De toenemende interactie tussen mens en machine heeft invloed op het tekst- en communicatievak: opdrachtgevers verkennen de mogelijkheden en doen daarbij ook een beroep op de kennis en vaardigheden van creatieven zoals tekstprofessionals. Hoe goed ben jij voorbereid op een AI-gedreven toekomst? Welke kennis en vaardigheden op het gebied van interpersoonlijke communicatie en (interaction)design heb je al om te helpen kunstmatige intelligentie verder te ontwikkelen? En waar heb je behoefte aan om in de toekomst nieuwe klantvragen aan te kunnen?

Deze vragen worden komende tijd onderzocht door lector Lotte Willemsen van Hogeschool Rotterdam in het project ‘Say hi to AI’. Hiervoor is een consortium op de been gebracht van onderzoekers en mkb-bedrijven die pioniers zijn in het ontwikkelen van AI-toepassingen voor communicatiedoeleinden. De gezamenlijke ambitie is om de positie van creatieve professionals te versterken in een AI-gedreven toekomst.

Credit: Brett Jordan/Unsplash

Meer informatie

5

Wekelijks taalspelletje van Wim Daniels

Goede hersengymnastiek voor de zondagochtend: het wekelijkse taalspelletje van Wim Daniels. Op zijn socialemedia-accounts plaatst hij een opdracht waarop je kunt reageren. Bijvoorbeeld: verbaster woorden die op de een of andere manier met bloemen en planten te maken hebben. Dit leidt tot ‘spanjers’ (anjers uit Spanje) en ‘bloemmist’ (karig bosje bloemen). Of: geef een nieuwe definitie aan bestaande woorden, zoals ‘haargrens’ (vrouw die aangeeft tot hoever je mag gaan) en ‘ontbijten’ (niks te eten hebben). Het is niet alleen leuk om zelf te spelen met taal, maar ook om de creatieve reacties van anderen te lezen. Inspiratie gegarandeerd.

Volg hem op Facebook of Twitter.

Credit: Archief Wim Daniels

6

Prestigieuze communicatieprijs voor VU-hoogleraar journalistiekwetenschap

VU-hoogleraar journalistiekwetenschap Irene Costera Meijer heeft van de International Communication Association (ICA) een prijs ontvangen voor haar bijdrage aan het overbruggen van de kloof tussen de academische wereld en journalistieke praktijk. De ICA is een vereniging voor wetenschappers in het communicatieveld, met vertegenwoordiging in 85 landen.

Costera Meijer wordt in het juryrapport geprezen voor het ontwikkelen van ‘een diepgaander en genuanceerder begrip van de gebruikers van journalistiek’. Met die kennis kan de journalistiek haar kwaliteit verhogen én een betere service leveren aan het publiek, stelt ICA. Costera Meijer is dankbaar voor de waardering van een wetenschap die bijdraagt aan het oplossen van fundamentele vraagstukken uit de journalistieke praktijk. De prijs is eind mei uitgereikt tijdens de meerdaagse ICA 2020-conferentie, die vanwege corona online plaatsvond.

Credit: VU


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/tekstbladpremium.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Kort (copy)

    Vorig artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/tekstbladpremium.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Kort (copy)

    Volgend artikel

Nog geen abonnee?

Tekstblad verschijnt 4 keer per jaar. Word lid en ontvang meteen het volgende nummer van Tekstblad!

Ga naar de website of stuur een e-mail naar klantenservice@virtumedia.nl

Contact

Redactieadres Tekstblad, p/a Departement van Communicatie en Cognitie, Tilburg University, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg of redactie@tekstblad.nl.

Uitgever Virtùmedia, Postbus 595, 3700 AN Zeist, 030-6920677, tekstblad@virtumedia.nl, virtumedia.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

© Tekstblad – 2023