Redactioneel (copy)

REDACTIONEEL

Ingewikkelde verpakkingen?

Christine Liebrecht

Mijn dochter van twee is dol op verpakkingen. Ze valt met haar neus in de boter, want in de feestelijke decembermaand wordt alles nog flitsender ingepakt dan normaal. Terwijl ze zo’n honderd keer per dag nieuwsgierig het dikke speelgoedboek van een welbekende speelgoedketen doorbladert en producten aanwijst waar ze misschien wel in is geïnteresseerd, weet ik dat haar aandacht op het moment suprême vooral uitgaat naar de wikkel.

Geldt voor ons vak eigenlijk niet hetzelfde? Hoe interessant de content ook is voor de lezer, het begint met de verpakking van de boodschap. Reden om daar in dit hybride nummer van Tekstblad aandacht aan te besteden. Emoji’s, bijvoorbeeld, kunnen een bericht flink opleuken. Eerder schreef Lilian Stolk over de geschiedenis van deze Japanse beeldtaal. In de papieren versie van dit nummer is te lezen hoe bedrijven emoji’s inzetten om hun onlinereactie op klantberichten te voorzien van een menselijke touch. Professioneel of kinderlijk? In kinderboekenland sluit het een het ander niet uit. Je kunt ingewikkelde inhoud heel aantrekkelijk verpakken, weten kinderboekenschrijvers Annet Huizing en Marc ter Horst. Hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets kan daar ook over meepraten.

Timing, communicatie en verkoop zijn alles deze maand. Met prikkelende inhakers proberen bedrijven aan te sluiten bij ‘het moment’, maar wat een inhaker écht effectief maakt, weet Komala Mazerant. Goedkope decemberslogans vliegen je om de oren. In de printversie laten we enkele bijzondere exemplaren de revue passeren.  En wil je zelf origineel uit de hoek komen tegen het einde van het jaar? Jessica Kelder geeft do’s en don’ts voor afwezigheidsmelders. Treffende voorbeelden zijn te zien in de creatieve collectie van Wim Van Rompuy.

Conclusie? Flitsende verpakkingen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Met de inhoud van dit hybride nummer zijn ze kinderlijk eenvoudig.

Foto: Matt Artz/unsplash


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/tekstbladpremium.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Redactioneel (copy)

    Vorig artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/tekstbladpremium.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Redactioneel (copy)

    Volgend artikel

Nog geen abonnee?

Tekstblad verschijnt 4 keer per jaar. Word lid en ontvang meteen het volgende nummer van Tekstblad!

Ga naar de website of stuur een e-mail naar klantenservice@virtumedia.nl

Contact

Redactieadres Tekstblad, p/a Departement van Communicatie en Cognitie, Tilburg University, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg of redactie@tekstblad.nl.

Uitgever Virtùmedia, Postbus 595, 3700 AN Zeist, 030-6920677, tekstblad@virtumedia.nl, virtumedia.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

© Tekstblad – 2023