Tekstblad Premium
Loading...

Hoe reageren organisaties op misinformatie?

Organisaties krijgen steeds vaker met misinformatie te maken. Hoe kunnen ze die het best corrigeren? Yvette Linders bespreekt drie casussen en laat zien dat elk type misinformatie zijn eigen uitdagingen heeft.

Jaargang dertig

2

|

2024

Beslisboom

Prebunken of debunken

AI-chatbots

Zijn ze betrouwbaar?

Herken misleiding

Hoe word je misleid?

Redactioneel

Slecht nieuws!

Mijn buurvrouw haalt haar informatie van Facebook. Dat leidt geregeld tot ongemakkelijke gesprekken als ik haar op straat tegenkom. Want hoe reageer je als haar ‘informatie’ in jouw ogen onwaar is? Je kunt natuurlijk het gesprek aangaan, vragen hoe ze aan die informatie komt en waarom ze die gelooft, en tegenbewijs geven. Maar na een aantal keer besef je dat zo’n discussie ook niet altijd wenselijk is – tenminste: als je de relatie met je buurvrouw goed wilt houden.

Waarom Nederlanders anders kijken en lezen dan Belgen

Is het zinvol om je communicatie per land aan te passen? Immers, iedere cultuur heeft andere waarden. Na het analyseren van honderden onderzoeken komt professor Jos Hornikx tot de conclusie: het effect is verwaarloosbaar. Toch ontdekte hij ook wat wél een verschil maakt. 

Onderhanden

“Ik bedenk drempelverlagers”

In deze rubriek neemt de redactie het werk van een communicatieprofessional onder de loep. Dit keer: Liza Cornet, wetenschapscommunicator en oprichter van Studio Wetenschap. Ze promoveerde in de neurocriminologie en begeleidt nu wetenschappers die toegankelijk willen communiceren over hun onderzoek. “Ik herken hun angst om naar buiten te treden.”

 

Praktijk

Je project in de houdgreep van misinformatie, wat nu?

Het zal je maar gebeuren: een goedbedoeld ontwikkelproject wordt bevangen door misinformatie. Communicatieprofessionals Tessa Dwyer en Stef Hankel kregen met deze casus te maken. Hun leerpunten vertaalden ze in een handige beslisboom met concrete tips.

Service

De goodiebag

Kennis bijspijkeren, nieuwe dingen leren, inspiratie opdoen en vakgenoten ontmoeten. Als tekst- en communicatieprofessionals gaan we naar heel wat workshops, trainingen, opleidingen, congressen en andere evenementen. Vanessa Monfils vraagt drie van ons wat we afgelopen tijd hebben opgestoken.

De samenwerking

Rake communicatie is vaak het resultaat van het samenspel tussen meerdere disciplines; van tekstschrijver tot vormgever. In deze rubriek wordt een bijzondere samenwerking uitgelicht. Deze keer de student en de docent bij de opleiding Communicatie, die voor het platform smartconnecting.nl verhalen schrijven over trends in het communicatievakgebied en andere betekenisvolle zaken die zich afspelen binnen en buiten de muren van Hogeschool Rotterdam.  

Interview met Jon Roozenbeek

De ananaspizza als bron van conflict

‘Researchers have created a ‘vaccine’ for fake news. It’s a game.’ Met die titel berichtte CNN over een online spel over nepnieuws. Eén van die onderzoekers uit de titel is Jon Roozenbeek. “We moeten ons wapenen tegen desinformatie. Veel mensen weten niet dat ze gemanipuleerd worden.”

VERHAAL

De strijd tegen desinformatie

In de nasleep van de pandemie en toenemende polarisatie woedt de strijd tegen desinformatie heviger dan ooit. Spiracy, een maatschappelijke onderneming met medewerkers over de hele wereld, gooit het over een andere boeg. Ze bestrijden desinformatie met … nóg meer desinformatie, maar dan van een ander soort.

Werkplek

Een dag op mijn werkplek

Jeanine Mies is al 25 jaar zelfstandig tekstschrijver en trainer bij MIES/tekst en training. Ze zet zich graag in voor teksten die overtuigen. Dat doet ze bijvoorbeeld door ‘magneetwoorden’ te gebruiken; woorden die het gewenste gedrag aantrekken. De invloed van taal op gedragsverandering vindt ze boeiend en daar blogt en spreekt ze over. Haar missie is: het goede versterken. Jeanine woont in Den Haag, samen met haar vriend Ron en drie ‘aanwaaiende’ zonen. In hun bovenhuis uit de jaren dertig heeft ze een (op het moment rommelige) werkkamer.

Het weten-schap

Zelf ingewikkelde en (helaas) vaak ontoegankelijke publicaties uitpluizen om op de hoogte te blijven van wetenschappelijke inzichten? Mark Pluymaekers zet voor jou vier recente wetenschappelijke publicaties, toegepast op de schrijfpraktijk, in het schap. Deze keer: de impact van typografie op leessnelheid en begrip.

Gedragsinterventie

Meldknop nepmails

Hoe kun je mkb-medewerkers aanzetten tot cyberveilig gedrag? Daarvoor is een interventie bedacht: ‘Valse e-mail? Meld het via de meldknop’. Effect: medewerkers van deelnemende bedrijven zijn verdachte berichten tien keer vaker intern gaan melden. Bovendien klikken ze nauwelijks meer op een link in verdachte e-mails.

How to

Misleidende informatie herkennen

Aan misleidende informatie liggen allerlei manipulatietechnieken en retorische strategieën ten grondslag. Als je weet welke trucs vaak worden toegepast, dan is deze informatie gemakkelijker te herkennen – en voorkom je verdere verspreiding ervan. 5+2 kenmerken van misleidende informatie.  

Creatieve collectie

Twaalf jaar Taalvoutjes: een rijke taalverzameling

Als tekstprofessional hebben wij een antenne voor gekke woordkeuzes, ambigue typografie, verwarrende zinsconstructies of opvallend beeldgebruik. We signaleren in een oogopslag fascinerende tekstfenomenen. In dit nummer deelt Madeleine de Wit de allerleukste Taalvoutjes van de afgelopen twaalf jaar.

Lettervreugd

Zijn boeren de groente en de kaas vergeten? 

En verder

Service

Kort

Service

Boeken

Column Breincommunicatie

Grip op je geld met slim taalgebruik

Een kapotte koelkast vervangen? Of een vergoeding aanvragen voor je lidmaatschap van de voetbalclub? Zorgtoeslag en huurtoeslag kennen veel mensen wel, maar inwoners weten vaak niet dat ze ook bij de gemeente kunnen aankloppen voor andere vergoedingen. Drie gedragstechnieken om meer inwoners te bereiken.

Column Taal van Tiggeler

Egogekietel

Waarom laat je je verleiden om dingen te kopen? Omdat ze nu nóg beter, handiger, duurzamer of smeuïger zijn? Voor wie zich wil wapenen: een actuele top vier van egokietelende woorden.

Nog geen abonnee?

Abonneren

Tekstblad is hét tijdschrift over tekst en communicatie. Voor iedereen die professioneel in tekst is geïnteresseerd. Met de laatste wetenschappelijke inzichten toegepast op de schrijfpraktijk. Handige adviezen en fascinerende ervaringen van professionals. Interviews, columns, boekentips, en meer. Bijblijven in het vak? Abonneer je dan op Tekstblad!

Nog geen abonnee?

Tekstblad verschijnt 4 keer per jaar. Word lid en ontvang meteen het volgende nummer van Tekstblad!

Ga naar de website of stuur een e-mail naar klantenservice@virtumedia.nl

Contact

Redactieadres Tekstblad, p/a Departement van Communicatie en Cognitie, Tilburg University, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg of redactie@tekstblad.nl.

Uitgever Virtùmedia, Postbus 595, 3700 AN Zeist, 030-6920677, tekstblad@virtumedia.nl, virtumedia.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

© Tekstblad – 2023